Ubisoft, 300 ve SinCity'nin yapımcısı Hybrid'i aldı: Oyun Sektörü Yeni Bir Hal Alıyor
Ubisoft'un Gameloft ve ardından Hybrid'i alması, Activision'ın Blizzard ile birleşmesi, EA'in Bioware'i satın alması ve 2K'yı almaya kalkışması....
Bir şeyler oluyor bu oyun dünyasında?
Electronic arts, 1982'de daha önceden apple'da da çalışmış olan harvard mezunu trip hawkins tarafından kurulmuş bir şirkettir. başlardaki adı her ne kadar electronic artist olsa da sonradan electronic arts yapılmıştır. criterion software, digital illusions ce, black box, mythic, maxis, phenomic, tiburon, headgate, origin systems, bullfrog productions, westwood, bioware ve pandemic gibi oyun stüdyolarını satın almıştır. ubisoft'ta da %19 oranında hissesi bulunmaktadır.
stüdyonun en popüler oyunları need for speed, fifa, burnout, sims, madden, crysis, rockband, command&conquer, mass effect, sims gibi oyunlardır. valve'nin yaptığı orangebox'ın da yayımcılığını yaparak oradan da para sömürmektedir. yakın gelecekte merakla beklenen spore, dead space gibi oyunları çıkartacaklardır.
şu an ekibinde 9,000 kişi çalışmaktadır. bu ekipte daha önceden sami onur medal of honor'ın yapımında çevre tasarımcısı olarak çalışmış, şu an da ise giray özil command&conquer oyununun yapımında yazılım mühendisi olarak, daha önceden blur studio'da çalışmış olan cemre özkurt ise sims 3'ün yapımında kıdemli karakter tasarımcısı olarak çalışmaktadır.
ekibinin bir kısmı lord of the rings'in özel efektlerinin yapımcısı olan weta şirketindeki kimi kişilerle bir olarak zbrush adlı sculpting programının ezeli rakibi mudbox'ı programlamışlardır. daha önceden de deluxepaint adlı programı yazmışlardır.
Geçtiğimiz yıllarda neredeyse tüm kategoriler için tüm platformlara uyumlu oyunlarıyla piyasanın gündeminden düşmeyen bir oyun şirketiydi Electronic Arts. Yeni bir cevher gördüğü zaman parayı bastırıp almasıyla da ünlüydü. Fakat anti-taraftarları da azınlık değildi: Origin ve Westwood gibi şirketlerin yapımlarını başarısız kıldığı için kızgın olan bir toplum vardı, fakat bu EA'i bağlamıyordu, Nintento'dan sonra en başarılı şirket olmayıda başarmıştı 2007 yılında. Fakat bu yıl öyle olaylar gelişti ki şu an rakipleri Electronic Arts'ı halt edebilecek durumda. 24 stüdyosuna rağmen sadece 5 stüdyosu gelirinin %70'ini sağlıyor. Bioware'i alarak başarıya ulaşan şirket, 2K'yı da alarak başarısına başarı katabileceğini düşündü. Fakat 2K, EA'i red ederek, EA'nin red edilebilir olduğunu gösterdi. Zaten tüm bunların sonucunda da Electronic Arts, yeni bir yapılanma içine giriyor: 100-150 kişilik olan ekiplerini 30-40 kişilik küçük ekiplere ayırıyor ve bazı stüdyolarını da kapatmayı düşünüyor.
FIFA vs PES
NBA vs NBA 2K
MOH vs COD
Burnout vs Flatout
NFS vs Forza, GT, PGR, GRID...
Skate vs Tony Hawk
Crysis vs Halo
Rock Band vs Guitar Hero
Warhammer vs WOW (?)
EA, piyasada birçok kategoride, fakat bu mücadelesini sürdürebilecek mi?
Diğer oyun stüdyolarına baktığımızda 2K, son 3 senedir sektörün 1 numaralı oyunlarını yayımlıyor: Bioshock, Oblivion, GTA: SA. Activision'da Bizarre'ı satın alarak ve Blizzard'la birleşerek güçlü bir rakip haline geldiler: Tony Hawk's ProSkater, Call of Duty, Guitar Hero, Project Gotham Racing, StarCraft, Diablo, World of Warcraft.
Fransızlar'ın Atağı
Ubisoft, Assassin's Creed, Brothers in Arms, FarCry 2, Prince of Persia, Rayman, Tom Clancy's HAWX ve ENDWAR, Beyond Good&Evil 2'nin yanında Gameloft'u almasıyla artık iPhone, mobil ve DS, PSP gibi alanlarda da boy gösterecek. Ve artık özel efekt ekibi, Hybrid'e de sahipler: Acaba kendi oyunlarının filmlerini mi yapmayı düşünüyorlar?
Japonlar şu an oyun satışlarında üstün
Japonlara baktığımızda Nintendo, Capcom, Konami, Square Enix, Sony ve yaşlı çakal SEGA'da sektörde önemli bir çekişme içindeler.
Konsol savaşlarındaysa PlayStation 3, Xbox'ın satış rakamlarını 2'ye katladı. Xbox'a oyun yapmak her ne kadar daha kolay olsada, oyuncular üstün özelliklerinden ötürü PS'e her zaman ağırlık vermekteler. Xbox'a çıkan çoğu oyununda PC'ye çıktığını düşünürsek, PS benzersiz bir alternatif olarak gözüküyor...
Kaynak: www.cgsociety.org
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home